Геостратегическите игри около турския газов хъб са малко по-големи и може

...
Геостратегическите игри около турския газов хъб са малко по-големи и може
Коментари Харесай

Илиян Василев: В България има достатъчно мощни среди, които печелят от посредничество и реекспорт на руски стоки

Геостратегическите игри към турския газов хъб са малко по-големи и може би те дефинират в забележителна степен и гравитацията в политическия живот на България и на района. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "  Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Москва, в този момент енергиен специалист и политически анализатор. 

" Тук става въпрос за доста огромни ползи, за доста огромни финансови потоци и за едно съвпадане на ползите на президента Путин, на президента Ердоган, в ролята му на медиатор и бенефициент по посреднически покупко-продажби. И надлежно, на хората, които разчитат на съветските енергийни източници да усилят позицията си в техните райони, примерно Вучич, и изключително Орбан, разчита да трансформира Унгария в районен хъб, и да има задоволителни количества съветски газ, който той да разпределя и надлежно да инкасира брокерски привилегии, по този начин да ги назовем, доходи. Това не е нищо ново, това на времето го правеше Меркел през “Северен поток 1 и 2 ", в този момент Ердоган желае да влезе в тази роля, нещата се повтарят, казусът е, че има война. И в тази война Путин стартира да разчита извънредно доста на Турция като медиатор по доста покупко-продажби, освен енергиен източник, както вие посочихте и тази публикация във “Файненшъл таймс ", тъй като тя се трансформира в основен фактор за заобикаляне на глобите, изключително за артикули, които имат директно отношение към военно произвеждане в самата Русия, и което зарежда войната ", сподели още Василев.

Според енергийния специалист не би трябвало да се не помни, че и в България има задоволително мощни среди, които печелят от ходатайство, от реекспорт на съветски артикули.

" Поне до неотдавна беше по този начин. Самият факт, че има компании, които съперничат по доходи с “Лукойл ", без да са вносители и без да преработват и търгуват с нефт, значи, че единственият различен източник е реекспорт. Но, несъмнено, нашите мащаби са доста дребни, не е това, което става през Турция. И в този смисъл, ние малко се намираме в една доста тежка зона сред чука и наковалнята, защото натискът, който Путин оказва от икономическа и геополитическа позиция през Турция на България от една страна и въпреки това Орбан и Вучич, ние общо взето влизаме в една много сложна роля. Тъй като сега през Българя минава повече съветски газ, в сравнение с през Украйна. И тази наклонност ще става още по-очевидна, в случай че и когато Украйна реши да реализира заканите си и да прекъсне пренос на съветски газ през Украйна при приключването на контракта за пренос до края на 2024 година ", добави той.

" И вие сами можете да си визиите, ние общо взето в България фокусираме вниманието върху приходите, които Русия получава от “Лукойл ", което е, несъмнено, по този начин, само че те са нищо спрямо приходите, които получава с помощта на вноса, и към този момент на преноса на съветски газ през България. Нещо, което държавното управление и особено министърът на финансите Асен Василев се опита да поправи с енергийната такса. Казвам поправи, тъй като малко хора си дават сметка, че “Газекспорт " придвижва газ по привилегировани условия, такива, каквито никой различен изпращач или търговец няма при използването на услугите на българската преносна система. И част от повода за тази енергийна такса, логиката й беше просто да изравни изискванията на конкуренция. Защото в противоположен случай съветският газ ставаше доста по-конкурентоспособен от всеки различен газ, в това число  от газ, който употребява “Булгаргаз ". Нали “Булгаргаз ", в случай че би трябвало да употребява преносните услуги на “Булгартрансгаз ", на другия систематичен оператор, той би трябвало да заплати повече, в сравнение с “Газекспорт " заплаща на “Булгартрансгаз ". И виждате, в тази пробита конюнктура какъв брой е мъчно да се схваща каквато й да е стъпка във връзка с енергийните ползи. И забележете, това в случай, че “Газекспорт " едностранно, по разпореждане на Путин ни спря доставките на газ. Но това не значи, че сега не влиза съветски газ, в противен случай, количествата съветски газ, които влизат в България стават все по-големи. От начало беше за потребностите на “Лукойл ", на Нефтохим, само че тази компания, която беше и остава мажоритарно владеене на “Литаско ", тя стартира да вкарва доста по-големи количества. И по този начин, ние не консумираме газ по линия на “Булгаргаз ", само че някои други започнаха да заемат муфата му и да го изместват от пазара, точно с този на съветски газ. И тук, аз не мога да схвана позицията и на президента, който по всякакъв начин фаворизира съветския газ, нали то общо взето към този момент, даже не е никаква изненада каква позиция ще заеме, човек може да го предвижда и без да го е чул. Но въпросът е, че в тези всички процеси има действително измерими стопански ползи и вреди, които ние претърпяваме. Ето, аз по тази причина ви споделих, че да, 1 милиарда евентуално са парите, които са отишли допълнително от “Лукойл ", само че сметнете 15 милиарда от междинната цена за предходната година, от 650 до 1000 $ стигаше, ами това са над 10 милиарда всяка година. И естествено, че тези 10 милиарда основават към себе си гравитация, част от тези доходи се връщат, да купуват елита на България, на Сърбия, Вучич също, по този начин знае се, че той даде “Среде газ ", може би там го има “Газпром ". Да не приказваме за Орбан, който гради фундамента на неговата антиевропейска политика е точно привилегированите връзки и опцията да разпределя съветски енергийни източници. И това не е единствено газ, и нефт също ", означи Илиян Василев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР